Com afrontar la recerca de feina en l’era postcovid

10 November 2020 Entrevistes
Featured Video Play Icon

Parlem amb la Marta Badia, consultora psicosocial i coach sistèmic, sobre les transformacions internes que viuen les empreses després de la crisi i d’altra banda sobre com gestionar la recerca de feina en el nou escenari socioeconòmic.

Quins canvis esteu detectant en les empreses en relació a la gestió de persones i la seva organització interna?

M’he pogut trobar amb dues evidències. Una que es més emergent i que es contempla més o se’n parla més i l’altra que potser es més derivada i més subliminal però que al final sempre surt a la llum. La primera és la referida al que jo anomeno l’efecte visagra i que té a veure amb l’efecte transgeneracional de gestionar l’empresa. Venim de perfils autocràtics convint ara amb perfils bastant més democràtics o en vies de transformació que busquen un lideratge més humanista i per tant passem d’una cultura més enfocada als resultats a una altra en què es potencia més el factor humà. Que al final és el recurs més durable o perdurable més flexible o més evolutiu, que té la capacitat de transformar-se constantment. Després podríem parlar de la que és més subliminal i que està submergida però que al final emergeix perquè es fa evident a partir dels fets que van vinculats a les promocions internes de les empreses o a la contractació de personal. Hi ha estadístiques que ho diuen, més del 45% dels acomiadaments, al menys aquestes són dades de l’any anterior, són bàsicament tots per un tema d’actituds, per tant vol dir un problema d’habilitats que no s’han manifestat com idealment s’estava esperant que passés, però que passa, en el moment de la contractació el que s’ha tingut en compte només o pràcticament només han estat les aptituds. Per tant no s’han valorat les habilitats. És una gran contradicció però és el que estem vivint ara. Els efectes emocionals potser ara amb el Covid-19 s’han vist accelerats i més evidents, perquè hi ha una situació com és una pandèmia que ens ha deixat a tots fora de joc. Amb la qual cosa torna a agafar força la importància de la gestió o bona gestió emocional.

Com poden les persones canalitzar el seu potencial i trobar feina en el nou context laboral post Covid-19?

La meva resposta a aquesta pregunta estaria emmarcada en dues paraules clau: l’autoconeixement i l’altre que com viure en entorns VUCA, de les sigles en anglès que vindrien a dir volàtil, incert, complex i ambigu. Aquestes són les 4 adjectivacions que podem donar als entorns que vivim avui en dia. Whitmore ja ho deia que l’estabilitat era la norma anterior i en canvi ara és el canvi constant i hem de viure-ho com una situació normal, perquè estar en constant canvi i evolució seria allò normal. Si autoconeixement vol dir saber qui som, i saber qui som implica automàticament una realitat i un fet que som evolutius i gràcies a que som evolutius podem aprendre, desaprendre i reapendre. Aquest autoconeixement és més ric com més valentia hi posem, com més acceptació hi posem i a partir del moment que fem això doncs podem tirar endavant amb palanques de canvi que es poden vincular molt a coneixement de les nostres creences, coneixement dels nostres valors i a partir d’aquí generar nous comportaments que sí que ens veiem capaços d’assumir i que poden tenir molt a veure o tenen molta transcendència en el que seria la nostra funció o desenvolupament dins de la organització.

Quin paper considereu que ha de tenir la Fundació en aquest nou context de gestió de persones i noves recerques de feina?

D’alguna manera, tenir a Amiga ETT Social aquí, no és qui acompanya si no qui timoneja. Podríem dir que seria el mirall de tots aquests valors per descobrir que tenim tots i que cal que siguem conscients en la nostra part conscient. Per tant crec que aquesta entitat pot ser i de fet ja és una plataforma de desenvolupament i de creixement a nivell exponencial en temes de factor humà. Perquè actua a més com un mentor de gestió de vida, no és només això ho apliquem aquí a la feina si no que també ho podràs extrapolar a moltíssimes qüestions i afers que tenen a veure amb la teva vida. I que realment el que et donarà satisfacció i et farà sentir bé segurament serà partir del coratge més important que és: sentir-se vulnerable i acceptar-ho.VEURE TOTES LES NOVETATS