La visió de BLab sobre empreses i ciutadania en el nou context socioeconòmic

29 July 2020 Notícies
Featured Video Play Icon

El Pablo Sánchez, Director Executiu de BLab Spain (BCORP),  ens parla en la següent entrevista sobre el rol de les empreses en la nova realitat sorgida de la crisi de la COVID 19. També reflexiona sobre el paper de la ciutadania en els hàbits de consum. L’organització BLab promou el moviment BCorp que impulsa models d’empresa orientades a aportar solucions als reptes socials i ambientals del nostre món. Es constitueix amb l’objectiu per crear valor no només  econòmic i sinó per al conjunt de la societat.

 

Com poden les empreses transformar la crisi de la COVID 19  en una oportunitat?

Aquesta crisi ens planteja nous paradigmes, entre ells, el paradigma d’interdependència. Som conscients de la nostra vulnerabilitat i necessitem desenvolupar noves estratègies. Les empreses han de reforçar les seves cadenes de valor i les relacions amb clients i proveïdors perquè saben que reforçant el seu ecosistema tindran més capacitat de supervivència.  Apareixen també noves tendències que s’acceleren, com la digitalització o el treball en remot. Dins d’aquestes tendències jo destacaria la sostenibilitat. Moltes empreses amb què treballem afirmen com la sostenibilitat esdevé cada vegada més un factor estratègic de negoci. Això implica una reflexió profunda sobre quins són els compromisos de l’empresa, com genera valor, quins productes o serveis ofereix, quins són els seus processos. Aquesta situació de crisi accelerar aquesta reflexió i per tant la seva execució.

 

En quina direcció poden canviar els hàbits de la ciutadania? Què podem fer davant la realitat que afecta el planeta i les persones?

Som fonamentals des dels nostres diferents vessant com a ciutadans. Un ciutadà té el vessant de consumidor, quan consumeix està determinant quin tipus d’empresa vol que estigui en el mercat. La seva decisió de compra vincula una sèrie de valors respecte a les empreses que estan oferint uns determinats productes o serveis. Incorporar conceptes com compra de proximitat, compra ètica o ecològica accelerarà la transformació empresarial. El ciutadà també és educador, la seva  funció dins de les escoles i les universitats també és fonamental, com amplia o divulga la possibilitat que tenim com a societat de transformar el nostre model econòmic. El ciutadà també és legislador o grup de pressió, podem exercir la nostra acció col·lectiva davant dels polítics per accelerar determinades regulacions. Tenim una responsabilitat cabdal. De la nostra capacitat de mobilització en depèn el grau d’acceleració que tindrem en aquest procés.

 

Quin valor pot aportar Amiga ETT Social en la seva interacció amb les empreses? I què pot aportar en la promoció d’hàbits de consum sostenible?

Amiga ETT Social té relacions amb empreses i en aquest sentit té una labor didàctica i divulgativa sobre per què la seva oferta aporta un valor a la companyia. Explicar quin valor diferencial aporta que persones que tenen dificultats per accedir a ocupació  puguin tenir una feina, una oportunitat laboral. Això com a model de negoci reforça la vinculació amb els clients i és molt rellevant en el context de més vulnerabilitat que veurem a partir d’ara. 

L’empresa és un organisme viu format per relacions i persones. A través de la seva cultura interna pot promoure els hàbits de consum sostenible, difondre entre les persones que participen en les empreses quines són les opcions de compra a les quals poden accedir i que són més respectuoses amb el planeta.  En les relacions externes també es poden introduir criteris de compra sostenible i ètica amb els proveïdors. La gestió de totes aquestes relacions externes i com divulguem aquesta cultura interna pot  aportar un valor no només a l’empresa sinó al conjunt de la societat.VEURE TOTES LES NOVETATS