Impactes de la crisi sociosanitària en la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat

29 June 2020 Notícies
Featured Video Play Icon

La crisi de la COVID 19 ha afectat molts àmbits i sectors de la societat, això suposa que la innovació i la cocreació de solucions seran clau per avançar en una nova etapa sense precedents en les darreres dècades. Des d’Amiga ETT Social iniciem una sèrie d’entrevistes a professionals de diferents sectors per conèixer les seves visions sobre com s’ha transformat la societat i quins canvis preveuen en el futur més pròxim. Volem apropar-nos al nou paper de les empreses i de les entitats en el context posterior a la COVID 19. 

La  Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat és una entitat que treballa en la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i migrades. L’entitat deriva persones en recerca de feina  i contracta el servei de l’ETT Social. En Víctor Príncep, de l’Àrea d’Aliances Estratègiques, ens parla sobre com han atès les  persones durant l’emergència de la COVID, les solucions que han incorporat a l’organització i quin pot ser el valor de l’Amiga ETT en el nou mercat de treball.

 

Quins canvis esteu detectant en la vostra activitat i amb les persones que ateneu? 

L’element de la presencialitat i la relació directa és molt important en l’atenció a persones en itineraris de treball. Aquest element va quedar atura per la crisi de la COVID i l’estat d’alarma. Ara és un moment de reconstrucció, tenint present que la realitat amb què ens trobem és diferent de l’anterior. Hem d’ajustar l’atenció presencial que teníem. Un altre element és tenir molt present les diferents maneres com cada persona ha gestionat aquesta situació tan excepcional. Treballem amb sol·licitants de protecció internacional que vénen de països o de trànsits on ja han viscut moments d’excepcionalitat i la situació que han viscut a casa nostra en alguns casos no els ha afectat tant perquè ja tenien aquesta competència de resiliència molt interioritzada. En altres casos hi ha persones que han viscut la situació amb més angoixa i la sensació de perdre el temps i no avançar en el seu itinerari. Això ho haurem de  tractar diferencialment segons com ho hagi viscut cada persona.

Pel que fa a l’organització hem hagut d’elaborar noves metodologies de treball, per l’ús de les tecnologies que no teníem incorporat. Protocols i procediments que estaven molt establerts s’han adaptat al treball telemàtic. D’altra banda això ha suposat aportar i innovar en solucions que s’han demostrat útils i que han vingut per quedar-se. Per exemple, els tallers que fèiem de manera presencial ara s’han fet online, s’han pogut gravar, s’han posat en un repositori i ara tots els participants hi tenen accés.

 

Quin valor pot aportar Amiga ETT Social en aquest nou paradigma?

Amiga ETT pot aportar una mirada molt especialitzada des del tercer sector en una tasca que fins ara majoritàriament  està feta per empreses de treball temporal clàssiques. Això suposa un element d’original, diferencial que pot ser molt positiu per a les persones que atenem a l’hora d’inserir-se laboralment, ja que dinamitza el mercat de treball des d’unes coordenades diferents de les que normalment es coneixen. 

 VEURE TOTES LES NOVETATS